Kurkistusta menneeseen

Vaikka Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimus painottaa perinteiden elävyyttä nykypäivässä, on historiaankin hyvä kurkistaa.

Kaustislaisen viulunsoiton ja laajemmin ottaen musiikkikulttuurin historiaa on tutkittu ja tallennettu jo vuosikymmenet, mutta paljon on edelleen selvitettävää. Helmikuussa alkanut Kaiku (Kansanmusiikki aineettomana kulttuuriperintönä) -hanke selvittää Kaustisen musiikkiperinteen juuria kaivautumalla Kaustisen musiikkihistorian varhaisiin lähteisiin. Tarkastelussa ovat alueen musiikkiperinnettä koskevat historialliset lähdeaineistot ja tärkeimpien perinnearkistojen aineistot 1700-luvulta 1910-luvulle.

Hankkeessa löytyneet tiedot vahvistavat käsitystä Kaustisella perheiden, sukujen ja kyläyhteisöjen parissa harjoitetusta musisoinnista. Esiin nousee monta jo unohtunutta vanhempaa hääsoittajaa sekä ympäri maata kiertänyttä kanteleensoittajaa. Historialliset lähteet tuovat lähialueelta myös uusia tietoja musiikin harjoittamisesta. Aineistosta ilmenee myös hääperinteen vahvuus ja sen kantaman musiikin jatkumo alati muuttuvassa musiikkiympäristössä.

Kansanmusiikki-instituutin arkistoon talletettavaa aineistoa tullaan käyttämään tulevaisuuden ohjelma-, julkaisu- ja tutkimustoiminnan pohjana ja myös Unesco-hakemuksen tausta-aineistona. Hankkeen myötä nousee myös uusia kysymyksiä, joihin laajempi tutkijoiden joukko voi tulevaisuudessa pureutua.

Pirityiset ry:n päärahoittaman Leader-hankkeen päätoteuttaja on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin ja Kaustisen Pelimanniyhdistyksen kanssa. Hankkeen tutkijoina ovat toimineet Risto Känsälä ja Matti Mäkelä sekä Maria-Elisa Marjusaari.

Hankkeen tähänastisia tuloksia esitellään torstaina 1.11.2018 klo 19-21 Kansantaiteenkeskuksen aulassa kaikille avoimessa tilaisuudessa. Kaustislaisten pelimannien musisointiakin tietysti kuullaan, ja kahvio on avoinna. Tervetuloa!

Elina Havia, pj., Kaustisen Pelimanniyhdistys ja Matti Mäkelä, tutkija, Ruralia-instituutti

Kuva: Nuotti vuodelta 1909, Vaasan maakunta-arkisto.

1 vastaus artikkeliin “Kurkistusta menneeseen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s