Näppäreiden (korona)lukuvuoden kuulumisia

Kaustisella viikottain kokoontuva näppäriryhmä suunnitteli päättävänsä kevätkautensa helatorstain aattona ulkoilmakonserttiin. Kesäinen sää ja koronatilanne olisivat sen sallineetkin konserttia edeltävään päivään saakka, jolloin alueemme tartuntaluvut kääntyivät  huolestuttavan vauhdikkaaseen nousuun. Lasten ja nuorten harrastustoiminta jouduttiin keskeyttämään, ja päätöskonsertti vaihtui hyvän kesän toivotuksiin whatsapp-ryhmässä.

Perhonjokilaakson kansalaisopiston, Näppärikoulun ja Kaustisen Näppärit ry:n yhdessä ylläpitämä ryhmä on ollut kuluneena lukuvuonna suuri. Kun opettajat laskee mukaan, yhdessä musisoi noin 80 soittajaa! Tässäpä juuri näppäritoiminnan ydin: yhteissoitto. Yhdessä tekeminen. Kanssasoittajilta oppiminen. Eri-ikäiset ja eri tasoiset soittajat samassa bändissä.

Sanomattakin on selvää, että koronapandemia toi pitkin lukuvuotta tälle kaikelle omat haasteensa. Toki olemme olleet onnekkaita verrattuna melkein mihin tahansa muuhun alueeseen maassamme.  Monissa opinahjoissa on oltu pitkiä kausia etäopetuksessa, mikä kyllä toimii soitonopetuksessa jonkin aikaa, kun puhutaan yksityisopetuksesta. Ryhmäopetus onkin sitten hankalampi juttu, etenkin pienten lasten kanssa. Niinpä monien oppilaitosten yhtyeet ja orkesterit ovat olleet tauolla tyystin.

Näppäriryhmä on päässyt kokoontumaan säännöllisesti paria viikkoa lukuunottamatta. On seurattu tiiviisti kulloinkin voimassa olevia rajoituksia ja toimittu niiden mukaan. Huoltojoukot ovat puolestaan joutuneet tottumaan viimetingan tiedotukseen ja toimineet lyhyellä varoitusajalla sen mukaan. Kiitos kaikille joustavuudesta ja luottamuksesta!

Isolla porukalla emme ole soittaneet aikoihin. Ryhmä on jaettu osiin soittimen ja tason mukaan, jolloin komppiryhmä on harjoitellut keskenään, pienimmät omassa ryhmässään, ja viulistit kahdessa ryhmässä. Isoimmat soittajat ovat harjoitelleet omana ryhmänään. Näin on pystytty jatkamaan turvallisesti. Ryhmien kokoonpanoja muutettiin loppukeväästä niin, että päästiin myös kokeilemaan, miltä kappaleiden sovitukset kuulostavat, ja kyllähän se oli virkistävää pitkän stemmaharjoitusputken jälkeen!

Kaustisen Näppärikurssi järjestetään jo toistamiseen verkkokurssina. Vuoden takaisen etäversion suosio yllätti positiivisesti, opetusvideoiden avulla näppärimusaan perehtyi 257 soittajaa. Tällä hetkellä vallitsevan hurjan koronatilanteen takia olemme tyytyväisiä, että jo keväällä päädyimme verkkototeutukseen tänäkin vuonna. Ilmoittautuminen verkkonäppärikurssille on parhaillaan käynnissä. Kurssin järjestää Seurakuntaopiston Kaustisen kampus (joksi entinen järjestäjä Kaustisen evankelinen opisto muuttui fuusion myötä vuodenvaihteessa).

Myöskään suurta yhteisesiintymistä festivaalien Mukulamatineassa ei toteuteta, vaan mahdollisuus kurssikappaleiden yhteissoittoon tarjotaan yhteissoittoviikonloppuina syksyllä.

Vaikka näppärikeikkoja ei kuluneena lukuvuonna juuri ollutkaan, ei harjoittelu ole suinkaan mennyt hukkaan! Mikäli Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään tulevana kesänä, pääsee ryhmämme siellä jälleen esiintymään. Jännittävää! Isompia soittajiamme voi bongailla festivaaleilla myös Kaustisen pelimanniyhtyeiden riveistä.

Mitä normaaliolot sitten tulevaisuudessa tarkoittavatkaan, toivottavasti syksyllä pääsemme  jatkamaan musisointia turvallisesti ja jakamaan soitonriemua myös elävälle yleisöille. Kova kaipuu on myös maailmalle. Olisipa hienoa, jos viime talvelta peruuntunut Norjan reissu toteutuisi ensi talvena! Kutsu ainakin on voimassa.  Suunnitelmissa on onneksi myös pientä kotimaanmatkailua, siitä lisää syksymmällä. Ensin jännitetään kuitenkin kesän keikkojen toteutumista. Peukut pystyyn!

Siiri Virkkala, Perhonjokilaakson kansalaisopiston viuluope ja näppäriope

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s