Unescon aineettoman kulttuuriperinnön komitean vuosittaisen kokouksen kokousaineistot tulivat julki maanantaina 15.11. – ja jännittävänä osana niitä arviointiryhmän lausunnot hakemuksista aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.
Kustakin ilmiöstä esitetään päätösesityksen muotoon kirjoitettu noin puolentoista liuskan lausunto, jossa ilmiön tiiviin kuvauksen jälkeen käydään läpi hakemuskriteerien täyttyminen kohta kohdalta ja esitetään hakemuksen hyväksymistä, palauttamista valmisteltavaksi parannettuna seuraavalle hakukierrokselle tai hylkäämistä. Lisäksi voidaan pyytää hakijatahoja kiinnittämään huomiota joihinkin hakemuksen pienempiin puutteellisuuksiin tai perinteiden turvaamiseen liittyviin asioihin sekä jakaa kiitoksia hakemuksen erityisistä ansioista. Tänä vuonna arviointiryhmä esittää 43 hakemuksen hyväksymistä, 15 hakemuksen palauttamista valmisteluun ja yhden hylkäämistä.
Arviointiryhmä suosittaa kaustislaisen viulunsoiton hakemuksen hyväksymistä ja antaa kiitosta erityisesti yhteisön osallisuudesta hakemusprosessissa ja esitettyjen suojelutoimien kokonaisuudesta. Vuosittain muutama hakemus valitaan esimerkillisen hyviksi hakemuksiksi, ja tänä vuonna arviointiryhmä esittää kaustislaisen viulunsoiton hakemusta tähän joukkoon.
Hyvältä siis näyttää. Unescon aineettoman kulttuuriperinnön komitean kokous järjestetään Pariisissa 13.-18.12.2021, ja Kaustisen osalta päätös on odotettavissa noin 14.-15.12. Kaustisella valmistaudutaan tietysti julkisuusrumbaan mutta valmistellaan samalla suojeluohjelmaa, johon kootaan niin nykyisiä kuin tulevaisuudessa tarvittavia uusia perinteen turvaamistoimia. Jo alkusyksystä 18.9. järjestetyssä suojelutyöpajassa puhutti erityisesti huoli korvakuulo-oppimisen perinteestä, mutta huoli jalostui myös käytännön ideoinniksi erityisistä korvakuulosoittajaisista. Perästä kuuluu!
Lauri Oino, kehittämispäällikkö, Kansanmusiikki-instituutti
Kuva: Jaakko Valon Jupet-veistos Kaustisen keskustassa, kuvaaja Jaakko Valo.